KODY PKD 2007 - Dział 56

Klasyfikacja Działalności Gospodarczej (PKD) umożliwia nie tylko ogólne grupowanie jednostek gospodarczych na podstawie rodzaju prowadzonej przez nie działalności, ale także umożliwia dokładną klasyfikację dzięki dalszemu podziałowi na działy i grupy. Na tej stronie skupiamy się na Dziale 56 - DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM, który jest częścią szerszej struktury kodów PKD. Dział ten jest podzielony na konkretne grupy, odzwierciedlające bardziej szczegółowe aspekty działalności gospodarczej w ramach danej kategorii.

Wykorzystanie precyzyjnego podziału na grupy w ramach działu pozwala na dokładniejszą analizę i klasyfikację działalności gospodarczych, co jest istotne dla celów statystycznych, badawczych, jak również administracyjnych i prawnych. Poniżej znajdziesz listę grup wchodzących w skład Działu 56 - DZIAŁALNOŚĆ USŁUGOWA ZWIĄZANA Z WYŻYWIENIEM, a każda z nich jeszcze bardziej szczegółowo opisuje specyfikę działalności, która podlega danej klasyfikacji.

Dział 56; Sekcja I, dział 56

Opis działu:

56

Dział ten obejmuje:

  • działalność usługową związaną z zapewnianiem pełnego wyżywienia przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji w restauracjach, włączając restauracje samoobsługowe i oferujące posiłki ?na wynos?, z lub bez miejsc do siedzenia.

Nie jest tu istotny rodzaj obiektu serwującego posiłki, ale fakt, że są one przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji.

Dział ten nie obejmuje

  • produkcji posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji lub produkcji gotowej żywności, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działów 10 i 11,
  • sprzedaży żywności produkowanej przez inne jednostki, która nie jest traktowana jako gotowy posiłek lub sprzedaży gotowych posiłków, które nie są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach Sekcji G.

Grupy PKD w bierzącym dziale

Przydadne narzędzia