KODY PKD 2007 - Dział 10

Klasyfikacja Działalności Gospodarczej (PKD) umożliwia nie tylko ogólne grupowanie jednostek gospodarczych na podstawie rodzaju prowadzonej przez nie działalności, ale także umożliwia dokładną klasyfikację dzięki dalszemu podziałowi na działy i grupy. Na tej stronie skupiamy się na Dziale 10 - PRODUKCJA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, który jest częścią szerszej struktury kodów PKD. Dział ten jest podzielony na konkretne grupy, odzwierciedlające bardziej szczegółowe aspekty działalności gospodarczej w ramach danej kategorii.

Wykorzystanie precyzyjnego podziału na grupy w ramach działu pozwala na dokładniejszą analizę i klasyfikację działalności gospodarczych, co jest istotne dla celów statystycznych, badawczych, jak również administracyjnych i prawnych. Poniżej znajdziesz listę grup wchodzących w skład Działu 10 - PRODUKCJA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, a każda z nich jeszcze bardziej szczegółowo opisuje specyfikę działalności, która podlega danej klasyfikacji.

Dział 10; Sekcja C, dział 10

Opis działu:

10

Dział ten obejmuje:

  • przetwarzanie produktów rolnictwa, leśnictwa, łowiectwa oraz rybactwa w żywność i napoje przeznaczone dla ludzi lub zwierząt,
  • produkcję półwyrobów, które nie są bezpośrednio wyrobami żywnościowymi.

W efekcie tych działalności powstają również produkty uboczne o różnej wartości użytkowej (np. skóry surowe, makuchy z produkcji olejów roślinnych).

Dział ten obejmuje działalności w wyniku których powstają różnorodne wyroby, np.: mięso, ryby, owoce i warzywa, tłuszcze i oleje, wyroby mleczarskie, produkty przemiału zbóż, karma dla zwierząt, pozostałe artykuły spożywcze.

Produkcja może być wykonywana na własny rachunek lub na zlecenie, np. ubój zwierząt.

Dział ten nie obejmuje

  • przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, np. w restauracjach, sklasyfikowanego w 56.10.A.

Działalność piekarzy, cukierników, masarzy itp., sprzedających własną produkcję (nawet, jeżeli sprzedaż detaliczna prowadzona jest w ich własnych sklepach), traktowana jest jako działalność wytwórcza i sklasyfikowana w niniejszym dziale.
Natomiast działalność jednostki, w przypadku, gdy wyrób podlega nieznacznemu przetworzeniu, nieprowadzącemu do jego istotnych zmian sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach Sekcji G Handel hurtowy i detaliczny; naprawa pojazdów samochodowych, włączając motocykle.

Obróbka odpadów poubojowych do produkcji karmy dla zwierząt, sklasyfikowana jest w odpowiednich podklasach grupy 10.9; przetworzenie odpadów żywnościowych i odpadów z produkcji napojów w surowce wtórne, sklasyfikowane jest w odpowiednich podklasach grupy 38.3, a ich usuwanie w 38.21.Z.

Grupy PKD w bierzącym dziale

Przydadne narzędzia