Opis podklasy:
01.13.Z
Podklasa ta obejmuje:
- uprawę warzyw kwiatostanowych, liściastych i łodygowych, takich jak:
- karczochy,
- szparagi,
- kapusta,
- kalafiory i brokuły,
- sałata i cykoria,
- szpinak,
- pozostałe warzywa kwiatostanowe, liściaste i łodygowe,
- uprawę warzyw owocowych, takich jak:
- ogórki,
- bakłażany,
- pomidory,
- papryka,
- arbuzy,
- kantalupy,
- melony,
- pozostałe warzywa uprawiane na owoce,
- uprawę warzyw korzeniowych, bulwiastych i cebulowych, takich jak:
- marchew,
- rzepa,
- czosnek,
- cebula, włączając szalotkę,
- por i pozostałe warzywa cebulowe,
- pozostałe warzywa korzeniowe i bulwiaste,
- uprawę grzybów, w tym trufli,
- uprawę buraków cukrowych,
- uprawę kukurydzy cukrowej,
- uprawę pozostałych warzyw,
- produkcję nasion warzyw, z wyłączeniem nasion buraków pastewnych,
- uprawę roślin korzeniowych i bulwiastych, takich jak:
- słodkie ziemniaki (pataty, bataty),
- maniok,
- pozostałe rośliny korzeniowe i bulwiaste.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji nasion buraków pastewnych, sklasyfikowanej w 01.19.Z
- uprawy chili i papryki słodkiej (z rodzaju Capsicum), pieprzu (z rodziny Piper) oraz pozostałych roślin przyprawowych i aromatycznych, sklasyfikowanych w 01.28.Z,
- uprawy grzybni, sklasyfikowanej w 01.30.Z.