Opis podklasy:
01.11.Z
Podklasa ta obejmuje uprawę zbóż, roślin strączkowych i roślin oleistych na otwartych polach. Gospodarstwa rolne często łączą uprawę tych zbóż. Podklasa ta obejmuje:
- uprawę zbóż, takich jak:
- pszenica,
- kukurydza,
- proso,
- sorgo,
- jęczmień,
- żyto,
- owies,
- pozostałe zboża, gdzie indziej niesklasyfikowane,
- uprawę roślin strączkowych, takich jak:
- fasola,
- bób,
- ciecierzyca,
- wspięga chińska,
- soczewica,
- łubin,
- groch,
- nikla indyjska,
- pozostałe rośliny strączkowe,
- uprawę roślin oleistych na nasiona, takich jak:
- soja,
- orzeszki ziemne,
- bawełna,
- rącznik,
- siemię lniane,
- gorczyca,
- rzepak,
- szafran,
- sezam,
- słonecznik,
- pozostałe rośliny oleiste uprawiane na nasiona.
Podklasa ta nie obejmuje:
- uprawy ryżu, sklasyfikowanej w 01.12.Z,
- uprawy kukurydzy cukrowej, sklasyfikowanej w 01.13.Z,
- uprawy kukurydzy pastewnej, sklasyfikowanej w 01.19.Z,
- uprawy drzew oleistych na owoce, sklasyfikowanej w 01.26.Z.