Opis podklasy:
11.01.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję napojów alkoholowych, takich jak: wódka, whisky, brandy, gin, likiery itp.,
- produkcję destylowanych napojów alkoholowych, takich jak: "mieszane drinki" itp.,
- mieszanie alkoholi destylowanych,
- produkcję alkoholu etylowego, po przetworzeniu przeznaczonego do spożycia.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji niedestylowanych napojów alkoholowych, sklasyfikowanej w 11.02.Z -11.06.Z,
- produkcji syntetycznego alkoholu etylowego oraz alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego nieprzeznaczonego do spożycia, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
- produkcji alkoholu etylowego z surowców poddanych fermentacji, sklasyfikowanej w 20.14.Z,
- butelkowania i etykietowania, sklasyfikowanych w 46.34.A (jeśli występuje w handlu hurtowym) i 82.92.Z (jeśli są wykonywane na zlecenie).