Opis podklasy:
02.30.Z
Podklasa ta obejmuje pozyskiwanie dziko rosnących produktów leśnych, takich jak:
- grzyby, w tym trufle,
- owoce jagodowe,
- orzechy leśne,
- balaty i pozostałe żywice gumopodobne,
- korek,
- żywica i szelak nieczyszczony,
- karpina,
- kora,
- igliwie,
- choinki,
- balsamy,
- włókna roślinne,
- trawa morska,
- żołędzie, kasztany, szyszki, nasiona, owocnie,
- mchy i porosty,
- inne rośliny leśne i ich części.
Podklasa ta nie obejmuje:
- uprawy grzybów, w tym trufli, sklasyfikowanej w 01.13.Z,
- uprawy drzew i krzewów owocowych jagodowych lub orzechów, sklasyfikowanej w 01.25.Z,
- uprawy choinek świątecznych na gruntach rolnych, sklasyfikowanej w 01.29.Z,
- pozyskiwania drewna opałowego, sklasyfikowanego w 02.20.Z,
- produkcji wiórów drewnianych, sklasyfikowanej w 16.10.Z.