Opis podklasy:
10.41.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję nieoczyszczonych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego, oleju palmowego, oleju słonecznikowego, oleju z nasion bawełny, oleju rzepakowego, oleju gorczycowego, oleju z siemienia lnianego itp.,
- produkcję nieodtłuszczonej mąki i mączki z nasion roślin oleistych, orzechów lub ziaren oleistych,
- produkcję rafinowanych olejów roślinnych: oliwy z oliwek, oleju sojowego itp.,
- przetwarzanie olejów roślinnych: parowanie, gotowanie, odwadnianie, utwardzanie itp.,
- produkcję niejadalnych olejów i tłuszczów zwierzęcych,
- produkcję olejów z ryb i ssaków morskich,
- produkcję puchu bawełnianego (lintersu), makuchów z nasion oleistych oraz innych pozostałości powstających przy produkcji oleju.
Podklasa ta nie obejmuje:
- wytapiania i rafinacji smalcu i innych zwierzęcych tłuszczów jadalnych, sklasyfikowanych w 10.11.Z,
- produkcji margaryny, sklasyfikowanej w 10.42.Z,
- mielenia kukurydzy metodą mokrą i wytwarzania oleju kukurydzianego, sklasyfikowanych w 10.62.Z,
- wytwarzania olejków eterycznych, sklasyfikowanego w 20.53.Z,
- przetwarzania olejów i tłuszczów za pomocą procesów chemicznych, sklasyfikowanego w 20.59.Z.