Opis podklasy:
10.89.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję zup i bulionów (rosołów),
- produkcję miodu sztucznego i karmelu,
- produkcję gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak:
- kanapki,
- świeża (nieupieczona) pizza,
- produkcję suplementów żywności i pozostałych artykułów spożywczych, gdzie indziej niesklasyfikowaną,
- produkcję drożdży,
- produkcję soków i ekstraktów z mięsa, ryb, skorupiaków i mięczaków,
- produkcję substytutów artykułów mlecznych i serowych,
- produkcję wyrobów z jaj, albuminę jaja,
- produkcję sztucznych koncentratów spożywczych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji łatwo psujących się gotowych potraw z owoców i warzyw, sklasyfikowanej w 10.39.Z,
- produkcji mrożonej lub inaczej zakonserwowanej pizzy, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji napojów, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 11.