Opis podklasy:
10.20.Z
Podklasa ta obejmuje:
- przetwarzanie i konserwowanie ryb, skorupiaków i mięczaków obejmujące: mrożenie, głębokie mrożenie, suszenie, gotowanie, wędzenie, solenie, przechowywanie w solance, puszkowanie itp.,
- produkcję wyrobów z ryb, skorupiaków i mięczaków: filetów rybnych, ikry, kawioru, substytutów kawioru itp.,
- produkcję mączki rybnej, przeznaczonej do spożycia przez ludzi lub do karmienia zwierząt,
- produkcję mąki, mączki i granulek z ryb i ssaków morskich, nienadających się do spożycia przez ludzi,
- działalność statków, na których dokonuje się wyłącznie przetwarzania i konserwowania ryb,
- obróbkę wodorostów.
Podklasa ta nie obejmuje:
- przetwarzania ryb na statkach prowadzących połowy ryb, sklasyfikowanego w 03.11.Z,
- przetwarzania wielorybów na lądzie lub na specjalistycznych statkach, sklasyfikowanego w 10.11.Z,
- produkcji olejów i tłuszczów z ryb i ssaków morskich, sklasyfikowanej w 10.41.Z,
- produkcji gotowych, mrożonych dań rybnych, sklasyfikowanej w 10.85.Z,
- produkcji zup rybnych, sklasyfikowanej w 10.89.Z.