Opis podklasy:
10.51.Z
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję świeżego płynnego mleka, mleka sterylizowanego (włączając mleko pasteryzowane lub poddane działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)) oraz mleka homogenizowanego,
- produkcję napojów bezalkoholowych na bazie mleka,
- produkcję śmietany ze świeżego mleka: sterylizowanej (włączając śmietanę pasteryzowaną lub poddaną działaniu bardzo wysokich temperatur (tzw. UHT)), homogenizowanej,
- produkcję mleka odwodnionego lub zagęszczonego, słodzonego lub niesłodzonego,
- produkcję mleka lub śmietany w postaci stałej,
- produkcję masła,
- produkcję jogurtu i kefiru,
- produkcję serów i twarogów,
- produkcję serwatki, produkcję kazeiny i laktozy.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji surowego mleka krowiego i bawolego, sklasyfikowanej w 01.41.Z,
- produkcji surowego mleka owiec i kóz, sklasyfikowanej w 01.45.Z,
- produkcji substytutów mleka i sera nie opartych na mleku, sklasyfikowanej w 10.89.Z.