Opis podklasy:
03.11.Z
Podklasa ta obejmuje:
- połowy ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich,
- połowy skorupiaków i mięczaków morskich,
- wielorybnictwo,
- połowy zwierząt wodnych: żółwi, osłonic, jeżowców itp.,
- działalność statków rybackich prowadzących połowy ryb i innych organizmów wodnych połączone z ich przetwórstwem i konserwowaniem,
- pozyskiwanie (poławianie, wydobywanie) pozostałych produktów i organizmów znajdujących się w wodach morskich, np.: pereł naturalnych, gąbek, korali i alg,
- działalność usługową związaną z połowem ryb na oceanach, morzach i w wewnętrznych wodach morskich.
Podklasa ta nie obejmuje:
- połowów ssaków morskich (np. morsów, fok), z wyłączeniem wielorybnictwa, sklasyfikowanych w 01.70.Z,
- przetwórstwa wielorybów na statkach ? przetwórniach, sklasyfikowanego w 10.11.Z,
- przetwórstwa ryb, skorupiaków, mięczaków i pozostałych organizmów wodnych na statkach zajmujących się wyłącznie przetwórstwem i przechowywaniem lub w fabrykach znajdujących się na lądzie, sklasyfikowanego w 10.20.Z,
- wynajmowania łodzi rekreacyjnych z załogą, na przejażdżki po morzach i wodach przybrzeżnych (np. wyprawy na ryby), sklasyfikowanego w 50.10.Z,
- działalności związanej z ochroną i inspekcją łowisk oraz usługami patrolowymi, sklasyfikowanej w 84.24.Z,
- wędkowania sportowego i rekreacyjnego oraz działalności usługowej z nimi związanej, sklasyfikowanego w 93.19.Z,
- prowadzenia łowisk dla celów wędkowania sportowego, sklasyfikowanego w 93.19.Z.