Opis podklasy:
10.85.Z
Podklasa ta obejmuje produkcję gotowych (tj. przygotowanych, przyprawionych i ugotowanych) posiłków i dań, zamrożonych lub w puszkach, składających się co najmniej z dwóch różnych składników (z wyłączeniem przypraw itp.), które zwykle są pakowane i etykietowane z przeznaczeniem na sprzedaż.
Podklasa ta obejmuje:
- produkcję dań z mięsa lub drobiu,
- produkcję dań rybnych, włączając rybę i frytki,
- produkcję gotowych dań z warzyw,
- produkcję gotowych dań zawierających kuskus lub wyroby mączne,
- produkcję pizzy, zamrożonej lub inaczej zakonserwowanej,
- produkcję dań regionalnych i narodowych.
Podklasa ta nie obejmuje:
- produkcji świeżej żywności lub żywności składającej się z mniej niż dwóch składników, sklasyfikowanej w odpowiednich podklasach działu 10,
- produkcji gotowej żywności łatwo psującej się, sklasyfikowanej w 10.89.Z,
- sprzedaży detalicznej gotowych posiłków i dań w sklepach, sklasyfikowanej w 47.11.Z, 47.29.Z,
- sprzedaży hurtowej gotowych posiłków i dań, sklasyfikowanej w 46.38.Z,
- przygotowywania posiłków do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56,
- działalności związanej z dostawą żywności, wykonywanej na podstawie umowy, sklasyfikowanej w 56.29.Z.