KODY PKD 2007 - Podklasa 10.61.Z

10.61.Z - Wytwarzanie produktów przemiału zbóż

Opis podklasy:

10.61.Z

Podklasa ta obejmuje:

  • przemiał zbóż: produkcję mąki, kasz, mączki i śruty pszennej; przemiał żyta, owsa, kukurydzy i innych zbóż,
  • przemiał ryżu: produkcję ryżu łuskanego, mielonego, polerowanego, lukrowanego, parowanego lub preparowanego; produkcję mąki ryżowej,
  • przemiał surowców warzywnych: produkcję mąki i mączki z suszonych nasion roślin strączkowych, korzeni lub bulw oraz z orzechów jadalnych,
  • wytwarzanie zbożowej żywności śniadaniowej,
  • wytwarzanie mąki wieloskładnikowej oraz mieszanek do wypieku chleba, ciast, herbatników i naleśników.

Podklasa ta nie obejmuje:

  • produkcji mąki i mączki ziemniaczanej, sklasyfikowanej w 10.31.Z,
  • mielenia kukurydzy metodą mokrą, sklasyfikowanej w 10.62.Z.

Przydadne narzędzia